Oproštaj od košarkaške legende – R.I.P. Kobe Bryant 2020

0
4501
Kobe Bryant
Kobe Bryant - Copyright Marcus Smith

Tišina je zavladala našom planetom.

Legenda sporta i najbolji košarkaš svih vremena, Kobi Brajant, napustio nas je u svojoj 41. godini. Kobi je bio neko ko je pokazao da sa jakim trudom i voljom, snovi ipak mogu da se ostvare.

Svoju karijeru je započeo još u srednjoj školi za čiji tim je i igrao. Nedugo zatim, putem NBA drafta, izabran je da bude deo Los Anđeles Lejkersa i tako dobio priliku da igra za tim za koji je oduvek navijao i da u njemu provede celu svoju košarkašku karijeru (1996-2016).

Još u ranom periodu, beležio je uspehe na kojima mogu da mu pozavide mnoge starije kolege sportisti. Već u svojoj prvoj igračkoj sezoni, Brajant postavlja rekorde. U tom periodu je bio najmlađi igrač koji je igrao neku NBA utakmicu, kao i najmlađi starter utakmice u istoriji košarke.Tokom druge polovine sezone, učestvovao je i na takmičenju u zakucavanju, gde je odneo pobedu i postao najmlađi košarkaš koji je osvojio takvo takmičenje.

Njegovi sami počeci su zadivili sportske stručnjake, a brzo je i osvajao simpatije publike širom sveta. Nije bez razloga bio pet puta NBA šampion, dva puta MVP finala, jednom MVP lige, a čak 18 puta je igrao na Ol-star mečevima.

Poznata je i njegova utakmica protiv Toronta u kojoj je postigao 81 poen, što je i njegov rekord karijere, ali i drugi lični najbolji učinak na jednoj utakmici u svetu.

Sa reprezentacijom SAD-a, osvojio je i dva puta Olimpijkse igre 2008. i 2012. godine.

Pored svih pehara i medalja na njegovim policama, nalazi se i Oskar nagrada u kategoiji za najbolji kratki animirani film “Draga košarko” iz 2018. godine, koji je zapravo njegovo oproštajno pismo od profesionalne karijere.

“Crna mamba”, kako je i bio njegov nadimak, rado se pojavljivao u javnosti, gostovao u emisijama i bio zaštitno lice nekoliko brednova. Marketing sa ovako uspešnom ličnošću ne može da ne prođe zapaženo. Sa njim nije bilo greške. U nastavku smo izdvojili nekoliko reklama u kojima se Kobi pojavio, a vama ostavljamo da ih se još jednom prisetite.

“Turkish AirLines

Aviokompanija “Turkish AirLines” se odlučila da 2013. godine predstavi nove destinacije u svom programu letenja, a za likove u reklami se odlučila upravo za Kobi Brajanta i Leona Mesija. Ovaj duo je na zanimljiv način nadmetanja, ko će posetiti više zemalja, prikazao upravo ono što je kompanija i htela.

“Apple TV – Father time”

Kompanija “Apple” je iskoristila lošije trenutke “Crne mambe” u sezoni i napravila šalu kako bi mu pomogla da dodatno zaradi. Prema scenariju, snima se film o njegovom životu, i umesto blistavih košarkaških trenutka, Majkl B. Džordan koji ga glumi, ima drugačiju viziju. Cilj je bio da se prikaže brzina i tačnost “Siri” sistema.

“Kobe Bryant chasing elephant” – Smart car

Kobi Brajant, kao zaštitno lice Smart automobila za Kinu, pojavio se u 2014. godine u reklami ovog praktičnog vozila. U jednom filmskom gradu, želeći da pomogne dečaku koji beži od slona, Brajant pokazuje koliko u nekim trenucima znači imati manji automobil.

“Ghostbusters”

Osim u reklamama sportskog tipa, Brajant se oprobao i kao glumac za najavni trejler filma “Isterivači duhova” koji je emitovan 2016. godine. Obučen baš kao i isterivači u istoimenom filmu i sa oznakom “Mamba” na odelu, Kobi je zagolicao maštu svih onih koji su sa oduševljenjem čekali film.

“McDonalds”

Davne 2001. godine, lanac restorana “McDonalds” je odlučio da angažuje Kobi Brajanta za svoju reklamu. Deci kojoj je trener obećao ručak u Meku ako pobede utakmicu, zafalio je igrač. Kobi, koji je i u tom periodu bio vrhunski igrač, ponudio se da pomogne. Spajanjem omiljenog igrača i omiljene hrane, bio je pun pogodak te godine za ovu kompaniju.

“Nike”

Jedna od mnogobrojnih reklama ovog poznatog brenda, kome je Kobi bio veran tokom čitave svoje karijere, opet se vodila svojim sloganom “Just do it”. U hali prepunoj navijača suparničkih timova koji skandiraju da ne vole našeg junaka, Kobi ostaje sam. Od kritika koje dolaze do njega, on čuje muziku. Navijače pretvara u hor, a on postaje njihov dirigent. Boriti se sa lošim stranama i biti svoj je i sama suština ove reklame.

“Guitar Hero World Tour” 

Zajedno sa Toni Hokom, Aleksom Rodrigezom i Majkl Felpsom, Kobi je prihvatio ponudu da se nađe u reklami za svetski poznatu video igru “Guitar Hero”. Nova verzija ove igre predstavila je redizajniranu platformu za sviranje, a ova četiri lika su pokazala na koji način oni igraju ovu najpoznatiju muzičku igricu.

Bio je i ostao uzor, ne samo mladima koji tek kreću da ubacuju loptu u koš, već i svima ostalima kojima je pokazao da su visoki ciljevi dostižni. Upravo tome i težimo, da dostignemo taj nivo uspeha u onome što radimo, kao što je i Kobi uspeo. O njemu će se i dalje pričati, snimci sa utakmica će se i dalje gledati, a nama ostaje da kažemo hvala za inspiraciju koju nam je ostavio.

Tekst pisala: Teodora Dobrosavljević

Godina: 2020

Photo by Marcus Smith

Ukupna ocena 4.71 od 5

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovde unesite ime

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.